ΑΝΟΙΧΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ασυνήθιστες ιστορίες, απίθανοι μύθοι και τελετές, σημαντικά ιστορικά και πολιτικά γεγονότα συνθέτουν την εικόνα του τόπου αυτού, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μία πόλη ορεινή, κρυμμένη στο κέντρο της Πελοποννήσου.

Η φύση εδώ δεν αποτελεί απλά ένα όμορφο τοπίο. Είναι ένα ζωτικό στοιχείο της πόλης, αρμονικά συνδεμένο με την αρχιτεκτονική της αλλά και με τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των κατοίκων της. Η παντελώς απούσα τη θάλασσα, τα πανταχού παρόντα ποτάμια, οι μικρές και γόνιμες κοιλάδες, τα ομαλά βουνά και οι απότομοι γκρεμοί έχουν σφυρηλατήσει την ιστορική και την πολιτισμική φυσιογνωμία αυτής της πόλης.

Η Δημητσάνα είναι ένα κατοικήσιμο και επομένως ζωντανό, ανοιχτό μουσείο. Μόνο που δεν υπάρχουν εδώ οι μεγάλες αίθουσες υποδοχής με τα ταμεία και οι κλειστοί εκθεσιακοί χώροι με τις γυάλινες προθήκες και τα μαρμάρινα πατώματα όπως στα συνηθισμένα μουσεία. Αντίθετα, θα βρείτε τραχιά πέτρινα σοκάκια, ιστορικά κτίρια, αρχαία τείχη, παλιές εκκλησίες και κρύες βρύσες. Θα αισθανθείτε το δροσερό αεράκι καθώς στρίβετε στις γωνιές των σπιτιών, θα βρεθείτε σε σημεία με απίστευτη θέα, θα ξεκουραστείτε στις τις μικρές πλατείες και θα βγάλετε φωτογραφίες ….ελεύθερα, χωρίς κανένα περιορισμό. Όλα αυθεντικά και ανεπεξέργαστα, με τον χρόνο να είναι ο μόνος «συντηρητής» τους.

Προετοιμάστε όλες σας τις αισθήσεις, περπατήστε στα σοκάκια της και ανακαλύψτε την.

 

Γενικές πληροφορίες

Η Δημητσάνα είναι ένας ιστορικός οικισμός της Αρκαδίας, στο κέντρο της Πελοποννήσου, με μοναδική φυσική ομορφιά και μακραίωνη ιστορία. Είναι χαρακτηρισμένη ως Ιστορικός Διατηρητέος Παραδοσιακός Οικισμός και ταυτόχρονα Αρχαιολογικός Χώρος, που εντάσσεται στον αρχαιολογικό χώρο της Κοιλάδας του Λούσιου ποταμού.

Έχει προσφέρει πολλά στη θρησκεία, στον πολιτισμό αλλά και σε αυτή την ίδια την ελευθερία της πατρίδας μας. Είναι ειδικότερα γνωστή για τη θρησκευτική της παράδοση, για την προσφορά της στην παιδεία και για την καθοριστική της συνεισφορά στον Αγώνα του 1821.

Σήμερα, η Δημητσάνα, θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και εμπορικό κέντρο άλλοτε, βασίζει την βιωσιμότητα και τη ανάπτυξή της σχεδόν αποκλειστικά στον Τουρισμό. Και η προσέλκυση επισκεπτών, οφείλεται κυρίως στο φυσικό της κάλλος, στην παραδοσιακή της αρχιτεκτονική και λιγότερο στην Ιστορία της.

Η Δημητσάνα όμως έχει μεγάλη ιστορία, που ξεκινά από την κλασσική αρχαιότητα με την αρχαία Τεύθιδα, διέρχεται μέσα από το Βυζάντιο με τη Μονή Φιλοσόφου και τους Βυζαντινούς ναούς της και φθάνει στα νεότερα χρόνια με την τεράστια προσφορά της στον Αγώνα του ’21.

Το Διασυνεδριακό-Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας, θέλει να αναδείξει αυτή την ιστορία. Είναι ένα κοινωφελές Ίδρυμα, που υπάγεται στην εποπτεία και στον έλεγχο των Υπουργών Οικονομίας, Οικονομικών, Παιδείας και Πολιτισμού και έχει σαν σκοπό την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της Δημητσάνας και της ευρύτερης περιοχής και τη σύνδεσή της με Ελληνικά και Διεθνή Κέντρα Ερευνών και Μελετών.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, το Διασυνεδριακό, έχει συλλέξει και οργανώσει στοιχεία της υλικής και άυλης Πολιτιστική Κληρονομιάς της Δημητσάνας και της γύρω περιοχής και προσπαθεί να τα αναδείξει και να τα παρουσιάσει στους επισκέπτες, με τη δημιουργία του Ανοικτού, Κατοικήσιμου-Ζωντανού Μουσείου.

Σκοπός του Ανοιχτού ζωντανού Μουσείου είναι η ανάπτυξη της πόλης, μέσω της προβολής της ιστορίας της Δημητσάνας και της συμβολής της στο ελληνικό έθνος δια μέσου των ετών. Το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο της Δημητσάνας, βασιζόμενο στο ένδοξο παρελθόν, έχει στρέψει το «βλέμμα» του στη Δημητσάνα του μέλλοντος, στο μέλλον, που συνδέει την ιστορία της με τον σημερινό πολυάσχολο ταξιδιώτη.

Δείτε περισσότερα για το Διασυνεδριακό – Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας