Διαδρομές

Ένας περίπατος μέσα στη Δημητσάνα είναι απολαυστικός σε όλες τις εποχές του χρόνου. Ο καιρός είναι ηπειρωτικός, με κρύο χειμώνα, δροσερή άνοιξη και φθινόπωρο και απολαυστικά καλοκαίρια. Σε όλες όμως τις εποχές φροντίστε να έχετε όμως τα κατάλληλα παπούτσια, αθλητικά ή άλλα συνηθισμένα, επίπεδα κλειστά καθημερινά παπούτσια.

Όσο για το ντύσιμο, τον χειμώνα, το ψυχρό περιβάλλον του ορεινού τοπίου των 1000 περίπου μέτρων απαιτεί ζεστά ρούχα. Την άνοιξη και το φθινόπωρο ένα απλό φούτερ είναι αρκετό ενώ το καλοκαίρι χρειάζεστε μόνο ένα άνετο κοντομάνικο μπλουζάκι το μεσημέρι αλλά οπωσδήποτε μια ζακέτα ή κάτι μακρυμάνικο για τις βραδινές ώρες.

Το σκηνικό που δημιουργείται σε κάθε γωνιά της Δημητσάνας είναι ιδιαίτερα γραφικό και όμορφο. Και ποτέ δεν είναι το ίδιο. Φωτογραφηθείτε και ανεβάστε τις φωτογραφίες σας στη σελίδα μας στο Facebook. Οι ιδιαίτερα όμορφες φωτογραφίες βραβεύονται με δώρο-έκπληξη!

Μιας και η προσπάθεια ανάδειξης του «Μουσείου» βρίσκεται στην αρχή της, ο επισκέπτης θα εντοπίσει αρκετές, τεχνικής κυρίως φύσης, ελλείψεις. Οι σημάνσεις είναι ακόμα πολύ περιορισμένες, η βατότητα σε ορισμένα σημεία δύσκολη, η σελίδα μας στα κοινωνικά δίκτυα «υπό κατασκευήν»!. Παρ’ όλα αυτά, η περιήγηση στην πόλη θα σας μείνει αξέχαστη. Ανοίξτε τον Διαδραστικό χάρτη στο κινητό σας ή εκτυπώστε τον Έντυπο χάρτη και προχωρήστε!

Προτεινόμενες διαδρομές

Θρησκευτικό προσκύνημα

Ο ανδριάντας Παλαιών Πατρών Γερμανού στην Καλλιθέα

Η Δημητσάνα έχει τεράστια θρησκευτική παράδοση: Πέντε Άγιοι, δύο Οσιομάρτυρες, τρεις Εθνομάρτυρες, επτά Πατριάρχες, πάνω από εβδομήντα Μητροπολίτες, εκατοντάδες κληρικοί! Δεν είναι τυχαίες οι περίπου τριάντα εκκλησίες της, εκ των οποίων οι δέκα-επτά μέσα στον οικισμό. Πάρτε τον Χάρτη της Δημητσάνας στα χέρια και εντοπίστε τα ιερά αυτά προσκυνήματα.

 

Οι δρόμοι της Τεύθιδας

Προπύργιο των τειχών της αρχαίας Τεύθιδας

Η περιοχή της Δημητσάνας που ονομάζεται Κάστρο ήταν η Ακρόπολη της αρχαίας Τεύθιδας. Μιας Αρκαδικής πόλης για την οποία υπάρχουν αναφορές από τα χρόνια του Όμηρου. Η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης δεν σώζεται. Έχουν διασωθεί όμως αρκετά υπολείμματα του αρχαίου τείχους που την περιέβαλλε. Δείτε στον Διαδραστικό χάρτη τα σημεία όπου μπορείτε να δείτε υπολείμματα των τειχών και ανακαλύψτε τα. Μην παραλείψετε να ανέβετε στο Κάστρο, στην κορυφή, εκεί που βρισκόταν η Ακρόπολη. Η θέα των 360 μοιρών θα σας αποζημιώσει!

 

 

Ζήστε το ‘21

Μιχαήλ Οικονόμου-Καζής, Γραμματικός του Κολοκοτρώνη

Η Δημητσάνα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία την έναρξη και την επιτυχή έκβαση της ηρωικής Επανάστασης του 1821. Ως κέντρο εκπαίδευσης ήδη από τον 10ο αιώνα διατηρούσε άσβεστη την ελληνική γλώσσα και τη θρησκευτική παράδοση. Με την ίδρυση μάλιστα της περίφημης Σχολής της Δημητσάνας -έναν από τους ελάχιστους πυρήνες παιδείας στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα- έγινε το σημαντικότερο εκπαιδευτικό κέντρο της Πελοποννήσου, φυτώριο δασκάλων που μετέδιδαν στη συνέχεια τις γνώσεις τους και σε άλλες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην πρώτη Συνέλευση στη Μονή Καλτεζών τον Μάιο του 1821 ήταν είτε απόφοιτοι της Σχολής της Δημητσάνας είτε μαθητές δασκάλων που είχαν αποφοιτήσει από τη Σχολή της Δημητσάνας.

Μαρμάρινη επιγραφή στο σπίτι των Φιλικών παραγωγών του μπαρουτιού, Νίκου και Σπύρου Σπηλιωτόπουλου

Γνωστή όμως έχει γίνει η Δημητσάνα για το «Δημητσανίτικο μπαρούτι» με το οποίο οι αδελφοί Σπηλιωτόπουλοι τροφοδότησαν τον Αγώνα του ’21.

Ξεκινήστε από τη Βιβλιοθήκη της Σχολής της Δημητσάνας, πολλά σπάνια βιβλία της οποίας χρησιμοποιήθηκαν για το «δέσιμο των φυσεκιών». Το πρόθυμο προσωπικό της θα σας ξεναγήσει στους χώρους της όπου εκτός από πολύ σπάνια βιβλία, διαθέτει και «λυτά έγγραφα»: Πατριαρχικά σιγίλια, Σουλτανικά φιρμάνια και άλλα. Θα δείτε επίσης «μαθηματάρια» της Σχολής και βιβλία και τετράδια μαθητών της. Δείτε την σέλα του αλόγου του Παπαφλέσσα, την λάρνακα με τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού και τους πίνακες ευεργετών, ηρώων και άλλων προσωπικοτήτων της Δημητσάνας. Μην παραλείψετε να δείτε και την λαογραφική συλλογή της Βιβλιοθήκης, δείγμα της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης της πόλης.

Ζήστε το ’21 περπατώντας μέσα στον Οικισμό με βάση τον διαδραστικό χάρτη αναζητώντας εκεί τις πληροφορίες και τα σπίτια των ηρώων. Το Αρχοντικό των Αντωνόπουλων, το σπίτι των Σπηλιωτόπουλων και του Μιχαήλ Οικονόμου (γραμματικού του Κολοκοτρώνη) και φυσικά τα σπίτια του «Πατριάρχη της Αγχόνης» Γρηγορίου Ε’ και του Παλαιών Πατρών Γερμανού είναι σημεία, που πρέπει να δείτε. (Δεν είναι όλα επισκέψιμα προς το παρόν).

Φωτογραφηθείτε σε όσο περισσότερα μπορείτε και ανεβάστε τις φωτογραφίες σας στη σελίδα μας στο Facebook. Όσοι φωτογραφηθούν σε όλα, μπορεί να κερδίσουν δώρο-έκπληξη!

Οι δρόμοι του νερού

Σύμπλεγμα γεφυριών και η βρύση Κουρή, στον χείμαρρο Κάκκαβο

Η Δημητσάνα βρίσκεται στις δυτικές κορυφές του Μαινάλου, στο κέντρο της Πελοποννήσου. Η θάλασσα απέχει γύρω στη μία και μισή ώρα με το σημερινό σχετικά καλό οδικό δίκτυο. Παρόλα αυτά βρέχεται σχεδόν από παντού από νερό. Ο Λούσιος από τη μια και ο παραπόταμός του Κάκκαβος από την άλλη κάνουν τον ορεινό όγκο της Δημητσάνας να φαίνεται σαν χερσόνησος! Αυτό το πολύ ιδιαίτερο φυσικό ανάγλυφο δημιούργησε την ανάγκη για κατασκευή επτά γεφυριών παλιών και νεότερων, γύρω από τον οικισμό.

Οι βρύσες είναι επίσης ενδιαφέρουσες κατασκευές στη Δημητσάνα, η οποία φαίνεται ότι είχε δυσκολίες στην πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Η πιο παλιά βρύση είναι η Κατωβρύση, από την οποία όπως λέγεται έπαιρναν νερό οι κάτοικοι της Αρχαίας Τεύθιδας. Προστατευόταν από προπύργιο των τειχών της που βρισκόταν απέναντί της, εκεί που σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας του Τρίλοκα. Στη συνέχεια αναφέρεται η Βρύση του Δεσπότη (Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Ανανία Λαμπάρδη), η οποία δεν φαίνεται σήμερα καθώς καταπλακώθηκε από τα τεράστια βράχια, δίπλα στο μεγάλο κεντρικό γεφύρι στην είσοδο της πόλης. Θρυλική είναι η Βρύση του Μουσταφά και το σύμπλεγμα του Τρικάμαρου Γεφυριού και της Βρύσης Κουρή, απέναντι από το Βενζινάδικο.

Τα μνημεία της Δημητσάνας

Ο ανδριάντας του Αγίου Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’

Ανακαλύψτε και φωτογραφηθείτε δίπλα στους ανδριάντες των μεγάλων ανδρών και στα ηρώα των πεσόντων Δημητσανιτών, σε διάφορες μάχες και πολέμους, στους οποίους πάντοτε συμμετείχαν.

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Μη φύγετε από τη Δημητσάνα χωρίς να δείτε το πασίγνωστο και βραβευμένο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης!!!

Είναι στολίδι της πόλης, μνημείο προβιομηχανικής εποχής. Το Μουσείο αποτελείται από παραδοσιακά εργαστήρια που κινούνται με τη δύναμη του νερού. Έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς. Τα εργαστήρια περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε. Οι μόνιμοι εξοπλισμοί τους έχουν αποκατασταθεί στην αρχική τους λειτουργία. Περισσότερα στο http://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Ydrokinisis/to-mouseio.aspx

Το Φαράγγι του Λούσιου και τα Μοναστήρια

Οι μονές Φιλοσόφου και Προδρόμου και οι εκκλησίες Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως και Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο φαράγγι του Λούσιου

Το φαράγγι του Λούσιου είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αρκαδίας. Είναι τόπος ιδιαίτερα φορτισμένος ιστορικά και θρησκευτικά, μια περιοχή σπάνιας και επιβλητικής φυσικής ομορφιάς, ένα από τα πιο επιβλητικά φαράγγια της Ελλάδας. Επίσης, είναι γνωστό σαν το Άγιο Όρος της Πελοποννήσου, λόγω των πολλών και ιστορικών μοναστηριών, ασκηταριών και εκκλησιών του. Μαζί με τη Δημητσάνα, έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος.

Το Menalon Trail

Πρόκειται για το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα από την ERA και είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό λάτρη της φύσης από όλο τον κόσμο. 75 χιλιόμετρα στη φύση και την ομορφιά της, σας περιμένουν μαζί με τους οικολόγους φίλους σας να «περάσετε» ευχάριστα τον χρόνο σας και να «ζήσετε» αξέχαστες στιγμές σε μία από τις υψηλά βαθμολογημένες διαδρομές της Ευρώπης. Περισσότερα στο https://menalontrail.eu/el/